Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Jumaat, 10 Disember 2010

Main kutu haram di Malaysia


Rasanya tentu ramai yang dah biasa bermain kutu. Tujuannya sangat baik. Duit kutu yang dikumpulkan boleh dimenafaatkan untuk membeli sesuatu barang secara tunai. Begitu juga ada yang main kutu untuk melaksanakan korban. Namun begitu mengikut undang-undang malaysia perbuatan itu adalah haram.

KUALA LUMPUR - Aktiviti main kutu yang popular di Malaysia dan banyak dianjurkan secara kecil-kecilan di kalangan masyarakat di negara ini sejak dahulu lagi rupa-rupanya salah di sisi undang-undang.

Ramai yang tidak menyedari hakikat itu. Mengikut undang-undang, tidak ada individu mahupun syarikat di negara ini dibenarkan menganjurkan pelaburan wang kutu termasuk aktiviti mengutip wang orang lain bagi tujuan membina rangkaian perniagaan.

Pengarah Kanan Penguatkuasaan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Muhd. Redzuan Abdullah berkata, kegiatan itu dilarang mengikut Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971.

"Pelaburan itu sama sekali tidak dibenarkan memandangkan ia menimbulkan kekhuatiran berlaku penyelewengan yang akan merugikan pelaburnya.

"Skim kutu diharamkan. Jika sabit kesalahan individu terbabit bakal berhadapan dengan hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali mengikut Seksyen 3 akta yang sama," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.-
kosmo online

Tiada ulasan:

Catat Ulasan