Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Selasa, 7 Disember 2010

Warkah Terbuka Dari Anak Yang Digugurkan...Imaginasi Penulis


Untuk
Bondaku tersayang...

Bonda...

Bagaimana khabar bonda hari ini? Semoga bonda baik-baik saja...nanda juga di sini baik-baik saja bonda... Allah sayang sangat sama nanda. Nanda menulis surat ini untuk bonda, sebagai bukti cinta nanda sama bonda....

Bonda, ingin sekali nanda menyapa perempuan yang telah merelakan rahimnya untuk nanda diami walaupun hanya sesaat...

Bonda, sebenarnya nanda ingin lebih lama hidup di rahim bonda, ruang yang kata Allah paling kukuh dan paling aman di dunia ini... tapi rupanya bonda tidak menginginkan kehadiran nanda, jadi sebagai anak yang baik, nanda pun rela menukarkan kehidupan nanda demi kebahagiaan bonda. Walaupun dulu, waktu bonda meluruhkan nanda, sakit SANGAT bonda....badan nanda rasanya seperti tercabik-cabik... dan keluar sebagai gumpalan darah yang menjijikan apalagi hati nanda, ngeri, merasa seperti aib yang tidak dihargai dan tidak diinginkan.

Tapi nanda tidak kecewa bonda... kerana dengan begitu, bonda telah menghantarkan nanda untuk bertemu dan dijaga oleh Allah bahkan nanda dirawat dengan penuh kasih sayang di dalam syurga Nya.

Bonda, nanda mahu cerita, dulu nanda pernah menangis dan bertanya kepada Allah, mengapa bonda menggugurkan nanda saat nanda masih berupa wujud yang belum sempurna dan membiarkan nanda sendirian di sini? Apa bonda tidak sayang sama nanda? Bonda tidak ingin mencium nanda? Atau jangan-jangan kerana nanti nanda nakal dan suka membuat sembarangan? Lalu Allah beritahu, bonda kamu malu sayang... kenapa bonda malu? Kerana dia takut kamu dilahirkan sebagai anak haram... anak haram itu apa ya Allah? Anak haram itu anak yang dilahirkan tanpa ayah... Nanda bingung dan bertanya lagi sama Allah, ya Allah, bukannya setiap anak itu pasti punya ayah dan ibu? Kecuali nabi Adam dan Isa? Allah yang Maha Tahu menjawab bahawa bonda dan ayah memproses nanda bukan dalam ikatan pernikahan yang sah dan Allah Redhai. Nanda semakin bingung dan akhirnya nanda putuskan untuk diam.

Bonda, nanda malu terus-terusan bertanya kepada Allah, walaupun Dia selalu menjawab semua pertanyaan nanda tapi nanda mahu bertanya kepada bunda saja, pernikahan itu apa ? Kenapa bonda tidak menikah saja dengan ayah? Kenapa bonda membuat nanda menjadi anak haram dan mengapa bonda mengusir nanda dari rahim bonda dan tidak memberi kesempatan nanda hidup di dunia dan berbakti kepada bunda? Maaf ya bonda, nanda banyak bertanya... nanti saja bonda beritahu bila kita bertemu.

Oh ya Bunda, suatu hari malaikat pernah mengajak jalan-jalan nanda ke tempat yang katanya bernama neraka. Tempat itu sangat menyeramkan dan sangat jauh berbeza dengan tempat tinggal nanda di syurga. Di situ banyak orang yang dibakar pake api ..minumnya dengan nanah dan makannya buah-buahan aneh, banyak durinya...yang paling parah, ada perempuan yang ditusuk dan dibakar seperti satay, ngeri sungguh nanda melihatnya.

Tiba-tiba malaikat berkata sama nanda, Nak, kalau bonda dan ayahmu tidak bertaubat kelak di situlah tempatnya...di situlah orang yang berzina akan tinggal dan disiksa selamanya. Seketika itu nanda menangis dan berteriak-teriak memohon agar bonda dan ayah jangan dimasukkan ke situ.... nanda sayang bonda... nanda rindu dan ingin bertemu bunda... nanda ingin merasakan lembutnya belaian tangan bonda dan nanda ingin kita tinggal bersama di syurga... nanda takut, bonda dan ayah kesakitan seperti orang-orang itu...

Lalu, dengan lembut malaikat berkata... nak,kata Allah kalau kamu sayang, mahu bertemu dan ingin ayah bundamu tinggal di syurga bersamamu, tulislah surat untuk mereka... sampaikan berita baik bahawa kamu tinggal di syurga dan ingin mereka ikut, ajaklah mereka bertaubat dan sampaikan juga khabar buruk, bahawa jika mereka tidak bertaubat mereka akan disiksa di neraka seperti orang-orang itu.

Saat mendengar itu, segera saja nanda menulis surat ini untuk bunda, menurut nanda Allah itu baik bonda.... Allah akan memaafkan semua kesalahan makhluk Nya asal mereka mahu bertaubat nasuha... bunda taubat ya? Ajak ayah juga, nanti biar kita boleh berkumpul bersama di sini... nanti nanda jemput bonda dan ayah di padang Mahsyar ... nanda janji mahu bawa minuman dan payung buat ayah dan bonda, soalnya kata Allah di sana panas sangat bonda... barisannya juga panjang, semua orang sejak zaman nabi Adam kumpul disitu... tapi bonda jangan khuatir, Allah janji, walaupun ramai kalau bonda dan ayah benar-benar bertaubat dan jadi orang yang baik, pasti nanda boleh bertemu bonnda dan ayah.

Bonda, kasih kesempatan buat nanda ya.... biar nanda boleh merasakan nikmatnya bertemu dan berbakti kepada orang tua, nanda juga mohon sama bonda...jangan sampai adik-adik nanda mengalami nasib yang sama dengan nanda, biarlah nanda saja yang merasakan sakitnya dipersia-siakan . Tolong ya bunda, kasih adik-adik kesempatan untuk hidup di dunia menemani dan merawat bunda saat bunda tua kelak.

Sudah dulu ya bonda... nanda mahu main-main dulu di syurga.... nanda tunggu kedatangan ayah dan bunda di sini... nanda sayang sangat sama bonda....muach!

sumber : http://gratisanlounge.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan