Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Ahad, 12 Disember 2010

Curilah.....Aku kerat tangan kamu.!Lihatlah betapa fitrah manusia berkeinginan untuk melaksanakan hukum yang ditetapkan Allah Swt. Tetapi jika manusia dibiarkan melaksanakan sendiri hukuman tersebut nescaya berlakulah kezaliman dan balas membalas tanpa kesudahan. Di sinilah peranan kerajaan untuk melaksanakan syariat Allah Swt itu agar bersesuaian dengan kehendakNYa serta fitrah manusia sendiri. Tindakan ini dapat menyekat jenayah tersebut sebagai satu kaedah yang diperturunkan oleh Allah Swt bahkan sebagai satu kaedah taubat yang berkesan kepada si penjenayah agar tidak mengulanginya lagi.Tetapi apabila kerajaan tidak melaksanakannya, akibatnya seperti berita dari Besut apabila seorang lelaki dari Setiu telah dirembat dengan parang sehingga putus tangannya ketika cuba mengumpil pintu rumah sebelum mencuri. Hah! Kan naye. Kena hudud sebelum mencuri. Itupun nasib baik kena tangan. Tersalah langkah, kalau terkena tengkok macamana?

Tangan lelaki pecah rumah berjaya disambung semula

KOTA BHARU: Lelaki yang putus pergelangan tangan kiri selepas ditetak pemilik rumah ketika cubaan pecah rumah di Kampung Pengkalan Gaduh, dekat Keluang, Besut Terengganu pada selasa lalu selamat menjalani pembedahan menyambung tangannya di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) di sini, semalam.

Suspek berusia 29 tahun itu dimasukkan ke HUSM dan kini masih dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) sebaik menjalani pembedahan di pergelangan tangan kirinya.
Katanya, pihaknya dimaklumkan kakitangan bilik bedah terbabit suspek kini stabil dan dikawal anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Besut. lelaki suspek putus tangan kiri akibat ditetak dengan parang oleh pemilik rumah yang cuba dipecah masuk ketika suspek mengumpil tingkap rumah itu di Kampung Pengkalan Gaduh, Keluang dekat Jertih kira-kira jam 3.30 pagi.

Pemilik rumah yang juga pengusaha ternakan ikan dalam sangkar tidur bersama enam ahli keluarganya dalam bilik rumah itu sebelum terjaga apabila mendengar bunyi tingkap rumahnya diumpil. Selepas mengesyaki sesuatu, pemilik rumah itu membawa parang dan keluar melalui pintu utama sebelum ternampak seorang lelaki sedang mengumpil pintu rumah lalu melibas parang dan terkena pergelangan tangan kiri penjenayah itu.

Ini dah kes naye! Ini hudud sendiri ni. Hudud yang tidak sebenar. Nasib baik pihak hospital berjaya menyambung semula. Kalau dalam Islam, boleh ke sambung balik tangan yang telah dipotong?

Dalam kes hudud, haram menyambung semula anggota yang dipotong kerana menyalahi maksud perlaksanaan syariah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan