Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Selasa, 10 Ogos 2010

Al-Quran Pembela Di Hari Akhirat


Salah satu amalan yang sangat dituntut di bulan Ramadhan ialah mempelajari Al-Quran lebih senang di sebut 'Tadarus Al-Quran' Namun begitu ada di antaranya yang berbangga sepanjang Ramadhan dia dapat khatam 3 kali Al-Quran.Seboleh mungkin apa sahaja amalan kita janganlah diceritakan pada orang lain kecuali ada maslahah yang diharuskan oleh syara'.Sesungguhnya Allah mengetahui apa yang tersirat dalam hati kita.
Saya beranggapan adalah lebih baik dalam kita bertadarus itu kita juga belajar memahami isi kandungan Al-Quran. Barulah roh Al-Quran itu akan hidup dalam jiwa kita dan kelak di Akhirat akan menjadi penyelamat kepada kita dari azab Allah swt.

Abu Umamah r.a. berkata : "Rasulullah S.A.W telah menganjurkan supaya kami semua mempelajari Al-Quran, setelah itu Rasulullah S.A.W memberitahu tentang kelebihan Al-Quran." Telah bersabda Rasulullah S.A.W : “Belajarlah kamu akan Al-Quran, di akhirat nanti dia akan datang kepada ahli-ahlinya, yang mana di kala itu orang sangat memerlukannya."

Ia akan datang dalam bentuk seindah-indahnya dan ia bertanya, " Kenalkah kamu kepadaku?" Maka orang yang pernah membaca akan menjawab : "Siapakah kamu?" Maka berkata Al-Quran : "Akulah yang kamu cintai dan kamu sanjung, dan juga telah bangun malam untukku dan kamu juga pernah membacaku di waktu siang hari."

Kemudian berkata orang yang pernah membaca Al-Quran itu : "Adakah kamu Al-Quran?" Lalu Al-Quran mengakui dan menuntun orang yang pernah membaca mengadap Allah S.W.T. Lalu orang itu diberi kerajaan di tangan kanan dan kekal di tangan kirinya, kemudian dia meletakkan mahkota di atas kepalanya.
Pada kedua ayah dan ibunya pula yang muslim diberi perhiasan yang tidak dapat ditukar dengan dunia walau berlipat ganda, sehingga keduanya bertanya : "Dari manakah kami memperolehi ini semua, pada hal amal kami tidak sampai ini?"
Lalu dijawab : "Kamu diberi ini semua kerana anak kamu telah mempelajari Al-Quran."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan