Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Khamis, 21 April 2011

Manusia dan Helang ...tersirat disebalik tersurat

Sungai balik muda tetapi manusia tidak akan balik muda sebaliknya banyak berlaku orang tua yang berperangai muda.Apabila seseorang itu mencecah usia 40han itulah ujian paling getir dalam kehidupannya.(Rujuk hadis 40 hadis penawar bagi hati - bab berhati-hati dengan usia 40)

Mungkin kita tidak menyedari bahawa helang sewah mempunyai masaalah yang besar apabila usianya mencecah 40 tahun. Helang merupakan sejenis burung yang mempunyai umur paling panjang didunia. Umurnya boleh mencapai 70 tahun. Tetapi untuk mencapai umur sepanjang itu seekor helang harus membuat suatu keputusan yang sangat berat pada umurnya yang ke 40. Ketika helang berumur 40 tahun, cakarannya mula lemah, paruhnya menjadi panjang dan membengkok hingga hampir menyentuh dadanya. Sayapnya menjadi sangat berat kerana bulunya telah tumbuh lebat dan tebal, sehingga sangat menyukarkan waktu terbang.

Pada masa itu, helang hanya mempunyai dua pilihan: Menunggu kematian, atau mengalami suatu proses transformasi yang sangat menyakitkan – suatu proses transformasi yang panjang selama 150 hari. Untuk melakukan transformasi itu, helang harus berusaha keras terbang ke atas puncak gunung untuk kemudian membuat sarang ditepi gaung, berhenti dan tinggal disana selama proses transformasi berlangsung.

Pertamanya, helang harus mematukkan paruhnya pada batu karang sampai paruh tersebut terlepas dari mulutnya, kemudian berdiam beberapa lama untuk menunggu tumbuhnya paruh baru. Dengan paruh yang baru tumbuh itu, dia harus mencabut satu persatu kuku-kukunya dan ketika kuku yang baru sudah tumbuh, ia akan mencabut bulu badannya satu demi satu.

Satu proses yang panjang dan menyakitkan. Lima bulan kemudian, bulu-bulu helang yang baru sudah tumbuh. Helang mula dapat terbang kembali. Dengan paruh dan cakar baru, helang tersebut mulai menjalani 30 tahun kehidupan barunya dengan penuh tenaga!

Begitu juga dengan manusia. Setelah usia kita mencecah 40 tahun, sewajarnya kita meninggalkan tabiat lama yang buruk. Kita sepatutnya mula berjinak dengan masjid dan pengajian ilmu. Kalau dulu kita suka dedah aurat,calor rambut pakai make up, merah kuning hijau (macam traffik ligh...aku tengok) tinggalkan habit ini. Berubah lah sebelum terlambat.

Dalam kehidupan kita ini, kadangkala kita juga harus melakukan suatu keputusan yang sangat berat untuk memulakan sesuatu proses transformasi. Kita harus berani dan mahu membuang semua kebiasaan lama yang mengikat, meskipun kebiasaan lama itu adalah sesuatu yang menyenangkan dan melenakan. Kita harus rela untuk meninggalkan tingkahlaku buruk agar kita dapat mula terbang lagi menggapai tujuan yang lebih baik di masa depan.

Halangan terbesar untuk berubah terletak di dalam diri sendiri .Jangan biarkan masa lalu melumpuhkan kita dan melayukan semangat kita. Maka itu, kita harus berubah! Berubah untuk mendapatkan redha AllahTiada ulasan:

Catat Ulasan