Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Ahad, 24 April 2011

Tragedi Kejut solat


Apa pandangan anda dengan tragedi yang berlaku ini?. Salahkah isteri mengejutkan suami untuk bersolat. Kenapa manusia akhir zaman ada yang berperilaku sedemikian rupa?Bayangkan sekirannya kita sendiri mengalami insiden yang serupa ini. (mudah-mudahan dijauhi serta kita berlindung ke hadrat Allah)

kerosakkan akhlak berlaku akibat manusia terlalu jahil dengan agama. Kenapa manusia ini jadi jahil agama sehingga tak peduli lagi dosa pahala? Lihat sahaja hiburan di merata tempat. Rancangan tv amat sedikit program ilmiah untuk mendidik ummah. Di peringkat kariah masjid tidak diimarahkan dengan kuliah pengajian dan program keagamaan.

ibubapa pula terlalu materialistik, sebok berpanjangan. Anak-anak terabai kasih sayang. Banyak pelajar di peringkat menengah belum khatam al-Quran dan terdapat juga pelajar menengah perempuan tidak ambil berat soal mengangkat hadas apabila mereka kedatangan haid.

Gejala inilah yang membawa kepada emosi membenci agama kononnya agama menyekat kebebasan. Akhirnya benci pada agama ini diterjemahkan dalam bentuk tindakkan kejam sanggup menikam isteri hanya kerana si isteri suruh mengerjakan solat.

KUALA LUMPUR: Berang kerana permintaannya tidak dipenuhi, seorang lelaki bertindak nekad menetak bapa kandungnya berusia lewat 40-an menggunakan kapak sehingga menyebabkan mangsa parah dalam kejadian di rumah mereka di Kampung Klang Gate Baru, di sini, Jumaat lalu.

Difahamkan, suspek berusia lewat 20-an itu pulang ke rumah dalam keadaan marah sebelum dilaporkan hilang kawalan selepas ahli keluarganya enggan memberikan wang kepadanya.
Dalam kejadian amuk kira-kira jam 11 pagi itu, adik lelaki suspek berusia 17 tahun yang cuba menenangkan abangnya itu turut cedera ketika bergelut untuk merampas senjata digunakannya.

Menurut sumber, semuanya bermula apabila suspek pulang ke rumah sebelum menjerit-jerit meminta wang.

“Pada mulanya ahli keluarga suspek hanya mendiamkan diri sebelum suspek mengambil kapak dari dalam stor di rumah dan mengugut untuk mencederakan bapa dan adik perempuannya berusia 20-an.

“Tersentak dengan itu, bapa suspek mendakwa tiada wang menyebabkan suspek bertindak memecahkan barangan dalam rumah berkenaan,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan