Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Sabtu, 9 Mac 2013

Rialiti Kehidupan


Kata hukama:  
"Hidup manusia berada di dalam suatu pusingan roda yang di lalui oleh kemiskinan dan kekayaan, kelemahan dan kekuatan, kesedihan da kegembiraan. Oleh itu janganlah terpesona kerana bernasib baik dan janganlah berputus asa sekiranya bernasib buruk."

Benar sekali ungkapan mutiara hikmah ini.

Dalam perjalanan kehidupan ini kita tidak selalu memperolehi yang manis. Tidak juga selalu bertemu dengan orang-orang yang ramah dan baik hati. Bahkan jika kita menghitung, merenungi, tidak mustahil apabila yang pahit lebih banyak menjadi perisa hidup. Begitu juga yang jelek dan buruk, malah yang dibenci lebih banyak menghadang di sekeliling berbanding kemurahan dan kasih sayang.

Benar, hidup tidak sentiasa indah. Ada ketika berada di atas, seringkali pula tersungkur ke bawah. Umpama langit biru yang terbentang, ada ketikanya diselubungi awan mendung yang menghitam. Begitu juga tenangnya lautan, seringkali pula berkocak dek badai yang melanda. Itulah yang dinamakan roda kehidupan.

Kadang-kadang ujian datang tidak terduga. Di sebalik riang gembira, tiba-tiba terselit duka nestapa. Seketika kita bergelak ketawa, mencelah pula sendu tangisan yang tidak semena-mena. Semuanya jauh dari jangkaan, sedangkan ia telah pun tergenggam dalam aturan taqdir-Nya yang azali.

Perhatikan bagaimana orang yang ditimpa ujian. Sebahagiannya masih kuat berdada menongkah arus pancaroba dunia. Manakala ada sebahagian lagi yang kecewa dan tidak kuat menerimanya. Mereka menyangka tidak sepatutnya mereka dijentik ujian. Kenapa mesti mereka? Mengapa tidak orang lain? Itulah persoalan yang berlegar menyelinap di benak fikiran. Hematnya, mereka telah melakukan segenap kebaikan, taat dan patuh pada perintah-Nya. Lalu tidak sepatutnya mereka diuji. Akhirnya mereka ditimpa seburuk-buruk penyakit iaitu putus asa. Sedangkan Allah SWT telah mengingatkan dengan firman-Nya:

"Dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir." (Yusuf: 87).

Setelah mereka mula berputus asa, mereka akan melakukan perkara yang tidak sepatutnya iaitu berdendam dengan kehidupan. Mereka akan melakukan perkara-perkara yang boleh memberi mudarat kepada diri mereka sendiri. Yang amat malang sekali apabila mereka mula merasakan telah dizalimi dan teraniaya oleh Tuhan. Taqdir hidupnya telah ditentukan oleh Tuhan yang zalim (na`udzubillah). Tidak mustahil, semua ini boleh berlaku tanpa sedar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan