Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Isnin, 13 Ogos 2012

Kisah Benar,Nenek Miskin Yang Mencuri Dan Hakim yang Beriman


Subahanallah,sungguh pelik kisah ini yang berlaku dinegara jiran kita, Indonesia.Kisah ini sangat memberikan banyak pengajaran kepada kita semua,berkenaan dengan kemanusiaan,berkenaan dengan sistem mahkamah yang kita gunakan dan keperihatinan kita kepada saudara seislam kita yang kadang-kadang tidak kita ambil tahu.Jom baca kisah ini ... 
KISAH BENAR YANG AMAT MENGHARUKAN....SEORANG NENEK DIHERET KEMAHKAMAH KERANA MENCURI UBI KAYU SEBAB MISKIN DEMI MENYARA CUCUNYA YANG SEDANG SAKIT, DIJATUHKAN HUKUMAN DENDA RM350 ATAU PENJARA 2 1/2 TAHUN
 

Sangat mengharukan, seorang hakim bernama Marzuki di Mahkamah Indonesia berasa sebak dengan penerangan pesalah seorang nenek tua yang mengaku salah mencuri ubi kayu.


Di ruang mahkamah pengadilan, seorang hakim duduk termenung menyemak pertuduhan kepada seorang nenek yang dituduh mencuri ubi kayu. Nenek itu merayu bahawa hidupnya miskin, anak lelakinya sakit, dan cucunya kelaparan. Namun pengurus

ladang tuan punya ladang ubi tersebut tetap dengan tuntutannya supaya menjadi iktibar kepada orang lain.

Hakim menghela nafas dan berkata, “Maafkan saya, bu”, katanya sambil memandang nenek itu.

”Saya tidak dapat membuat di ruang mahkamah pengadilan, seorang hakim duduk termenung menyemak pertuduhan kepada seorang nenek yang dituduh mencuri ubi kayu. Nenek itu merayu bahawa hidupnya miskin, anak lelakinya sakit, dan cucunya kelaparan. Namun pengurus ladang tuan punya ladang ubi tersebut tetap dengan tuntutannya supaya menjadi iktibar kepada orang lain.

Nenek itu tertunduk lesu. Namun tiba-tiba hakim menbuka topi hakimnya, membuka dompetnya kemudian mengambil & memasukkan wang Rp 1 juta ke topinya serta berkata kepada hadirin yang berada di ruang mahkamah.


Saya atas nama pengadilan, juga menjatuhkan denda kepada setiap orang yang hadir di ruang mahkamah ini, sebesar Rp 50 ribu (lebih kurang RM17), kerana menetap di bandar ini, dan membiarkan seseorang kelaparan sehingga terpaksa mencuri untuk memberi makan cucunya.
 


“Saudara pendaftar, tolong kumpulkan denda dalam topi saya ini lalu berikan semuanya kepada yang tertuduh”


Sebelum tukul diketuk nenek itu telah mendapatkan sumbangan wang sebanyak Rp 3.5 juta dan sebahagian telah dibayar kepada mahkamah untuk membayar dendanya, setelah itu dia pulang dengan wajah gembira dan terharu dengan membawa baki wang termasuk wang Rp 50 ribu yang dibayar oleh pengurus ladang yang mendakwanya.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan