Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Khamis, 17 November 2011

Iklan yang menggemparkan umat Islam dan Kristian Kartolik

Syarikat Benetton dalam kempen 'Unhate' mereka baru-baru ini mengeluarkan gambar iklan kempen mereka secara meluas menunjukkan gambar 2 pemimpin berlawanan agama, Pope Benedict XVI dan Ahmed Mohamed El-Tayeb imam masjid Al-Azhar bercium sebagai tanda kemesraan.

Umat Kristian terutamana dari Vatican mengkritik hebat gambar iklan tersebut dan menatakan iana sebagai unsur provokasi ang tidak menghormati perasaan umat Kristian. Umat Islam juga mengkritik hebat dan mengecam poster tersebut ang dipasang di segenap jalan dan dalam portal mereka.

Apa tafsirannya jika kita melihat gambar pope bercium dan berpelukan dengan Imam Masjid Al-Azhar seperti itu. Bagi Benetton itu adalah lambang tiada perasaan benci antara satu sama lain diantara dua pemimpin yang bersaing dalam menegakkan agama masing-masing.

Bagi umat Islam pula ada banyak makna, salah satu daripadanya mungkin itu satu penghinaan kepada pemimpin agama seolah-olah mengamalkan budaya gay. Atau mungkin itu satu petunjuk Islam tunduk kepada Kristian dan bersedia untuk berkompromi. Begitulah sebaliknya kepada umat Kristian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan