Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Sabtu, 10 September 2011

Fenomena Gila Warga Barat ... Makan Tembuni Bayi Sendiri


Ibu makan tembuni atau uri bayinya sendiri? Mungkin macam menjijikkan. Namun, fenomena yang satu ini, sedang hangat dan menjadi trend di kalangan pasangan suami isteri warga barat. Bahkan, kini buku resepi masakan berbahan tembuni banyak beredar dipasaran dunia barat.

Mereka yang mempraktikkannya percaya memakan tembuni atau uri dapat mengatasi depresi [kemurungan] pascamelahirkan atau yang lebih dikenali dengan sebutan 'baby blues'. Selain itu dengan melakukan diet ini ia kononnya dapat membantu rahim beradaptasi dan juga meningkatkan produksi susu ibu.

Ramai Selebriti terkenal antaranya seperti Tom Cruise mengaku telah memakan tembuni bayinya. Cruise percaya tembuni yang kaya akan zat besi dan vitamin B memiliki berbagai manfaat bagi kesihatan tubuh.
" Rasanya seperti daging lembu muda dan teksturnya mirip dengan hati," ungkap Cruise.

Fenomena gila ini telah menginspirasi pengeluar makanan di berbagai negara yang secara khusus menciptakan produk yang dapat dimasak bersama tembuni. [Liputan6.com]
Banyak lagi benda lain yang boleh dimakan kalau nak dapatkan khasiat tertentu untuk kesihatan diri. Kalau nafsu diri dah tegal [tergamak] makan tembuni anak sendiri, maka samalah seperti haiwan gamaknya. Hmm...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan