Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Isnin, 15 Ogos 2011

Imam syok sendiri..

"Saya kalau nengok imam tu jadi imam saya akan lari pi masjid lain." Lalu saya tanya.."Pasai apaa? "Dia baca surah panjang ustaz. Ada ka patut solat subuh dia bantai baca surah Yaasin sampai ketaq (ketar) lutut saya" Inilah sabahagian rungutan yang saya terima dari jamaah muslimah di salah sebuah Masjid di kamunting ketika saya berkuliah di sana.

Imam jangan dok syok sendiri...ingat makmun sama. Di dalam satu berita kejadian ini berlaku di Makkah: Seorang imam mungkin akan diambil tindakan kerana sengaja memanjangkan bacaan dalam solat walaupun mendapat rungutan daripada jemaah.

Sheikh Bakur bin Hamid Mir, Ketua Pengarah Kementerian Hal Ehwal Islam, Bahagian Wakaf, Dakwah dan Bimbingan, cawangan Makkah telah menghantar surat kepada pengarah di Makkah untuk bertanyakan masalah yang dihadapi oleh jemaah tentang imam itu
.
Hanya terdapat satu masjid saja di daerah itu. Jemaah membuat aduan imam telah menolak permintaan mereka untuk memendekkan bacaan dalam solat sejak tiga tahun lepas.

Sumber berkata, pihak kementerian akan menubuhkan satu jawatankuasa untuk menyiasat perkara ini dan cuba memulihkan hubungan antara jemaah dengan imam itu.

Jemaah berkata, ramai penduduk telah pergi ke masjid di daerah yang berdekatan ketika bulan Ramadan.
Sheikh Bakur berkata, imam tidak boleh membaca surah terlalu panjang dalam solat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan