Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Rabu, 22 September 2010

Mengapa Umat Islam Diuji Sebegini rupa


Saudara-saudari Islam, berikut adalah ucapan seorang pelajar Islam, Najeeb Rahman di majlis "Charity Lunch For Maluku" di University of Leeds. Majlis tersebut di anjurkan oleh Persatuan Pelajar Malaysia University of Leeds (Saudara Taufik dan beberapa mahasiswa perubatan)

Bacalah. Agak panjang tapi sangat menyentuh hati.
Segala puji bagi Allah Tuhan seluruh alam semesta ini. Sejahtera ke atas Rasulullah SAW dan Nabi-Nabi serta Rasul-Rasul, keluarga mereka, sahabat-sahabat mereka, dan kita semua yang hadir. Baru-baru ini pembunuhan dan penyembelihan umat Islam secara rambang (massacres) telah berlaku di Maluku dan Ambon Indonesia. Gambar- gambar yang mengerikan, mayat kanak-kanak Islam yang dicincang serta orang-orang Islam yang dibunuh beramai-ramai (massacre) boleh di lihat di internet.

Laporan bergambar yang dilakukan oleh Dr Jemilah mengenai pembunuhan- pembunuhan tersebut apabila difikirkan boleh menitiskan airmata kita. Dan kesemuanya ini benar-benar telah berlaku dan bukannya imaginasi seseorang. Saudara-saudari Muslim ku, sebenarnya, ini bukan insiden kekejaman ke atas kaum Muslimin yang terpencil. Tragedi atau bala yang serupa pernah berlaku di Bosnia di mana ratusan ribu orang-orang Islam dibunuh dalam kekejaman "cuci bersih" ( ethnic cleansing) oleh puak Kristian Serbs.

Begitu juga di Kosova dimana puluhan ribu orang-orang Islam juga telah "dicuci bersih", dibunuh; juga oleh puak Serbs. Kanak-kanak dan kaum tua yang tidak berupaya untuk mempertahankan diri di bunuh begitu saja. Wanita-wanita Islam dirogol dan seterusnya dibunuh. Orang-orang Islam dipenggal dan dikelar anggota mereka. Ceritanya sama, berulang-ulang kali.

Mengapa kekejaman ini terus menimpa umat Islam di merata dunia?
Kita boleh salahkan kekejaman ini kepada konspirasi antarabangsa terhadap Indonesia , atau rancangan jahat Barat terhadap kaum Muslimin, atau pun sebagai tindakan kebencian Yahudi dan Kristian terhadap kita, atau pun operasi cuci bersih puak Kristian Serbs.

Tetapi adakah hanya ini SEBAB MUSABAB YANG SEBENARNYA?
Dari pengalaman saya sebagai Sukarelawan Perubatan di Kosova, saya dengan sendirinya telah melihat kubur-kubur orang-orang Islam yang dibunuh ditanam beramai-ramai (mass graves), mayat-mayat yang sedang reput dan busuk, keluarga-keluarga terutamanya kanak-kanak yang dalam ketakutan, rumah-rumah dan masjid-masjid yang telah hancur musnah. Memangnya suatu pengalaman yang kuat tamparannya.

Dengan izin Allah SWT saya telah berpeluang tinggal bersama-sama suatu keluarga yang baik di Prizren, Kosova. Ketua keluarga itu, Imam Ismail dan anak sulungnya, Navahi, kedua mereka adalah imam, begitu juga dengan datuk Navahi, juga seorang imam. Mereka mesra dan baik hati. Semasa satu dari perbualan kami di waktu petang, kami telah berbual mengenai bala dan tragedi yang telah menimpa, bagaimana masyarakat Kosova sebelum ditimpa bala pembunuhan massacre itu. Navahi yang fasih berbahasa Inggeris telah menceritakan dengan penuh rasa segan dan malu mengenai keadaan masyarakat Islam Kosova sebelum berlakunya genosid puak Kristian Serbs.
Antara perkara yang beliau sebutkan adalah kaum Muslimin di Kosova telah lupa daratan dan membelakangkan Islam. Ramai tidak tahu sembahyang, tidak tahu membaca Quran, telah lupakan syahadah, dan zina serta meminum arak (bir) berleluasa dimerata pelusuk.

Hanya kaum tua sahaja yang masih ke masjid. Di sebuah bandar kecil bernama Djakova, dimana berlaku pembunuhan massacre kaum Muslimin yang terdahsyat sekali, penduduk Islam disana telah melakukan syirik terhadap Allah SWT. Mereka menyembah kubur orang-orang alim (saints) yang dianggap keramat dan memasang lilin (seperti Kristian melakukannya di dalam gereja).

Mereka mendakwa yang mereka bukannya menyembah "keramat-keramat" tersebut tetapi menghampiri Allah melaluinya. Ini adalah kepercayaan mereka yang nyata sesat. Tidak ada “inter-mediaries" atau perantaraan dalam Islam. Ini nyata perbuatan syirik. Imam Ismail adalah Imam di masjid Djakova sebelum berlakunya genosid pembunuhan orang-orang Islam beramai-ramai di bandar itu oleh puak Kristian Serbs.

Di bandar Suhareka, satu lagi bandar di mana pembunuhan secara massacre ke atas orang Islam telah juga berlaku, penduduk bandar tersebut telah menggesa Bilal masjid supaya jangan melaungkan azan Subuh untuk memanggil orang mengerjakan solat. Ini kerana azan mengganggu tidur mereka. (Saya percaya ada dikalangan ummah kita yang sama menaruh perasaan benci mendengar azan, atau mereka akan kelak memekakkan telinga dan mengabaikan solat. Ada yang langsung tidak bangun mengerjakan fardhu Subuh).

Di satu lagi bandar di Kosova, seramai 40 orang Islam (lelaki, perempuan, kanak-kanak dan orang-orang tua) telah dibawa ke dalam hutan dan diikat. Mereka kemudiannya ditembak mati oleh puak Kristian Serbs dengan senjata AK47. Di bandar ini hanya golongan tua sahaja yang ke masjid. Semasa kami membuat lawatan rawatan medic kesana kami telah tiba sejurus sebelum masuk waktu Maghrib. Pemuda-pemuda disana memberitahu kami hanya orang tua sahaja ke masjid.

Benar kata mereka kerana apabila kami sampai ke masjid hanya ada Imam dan seorang lelaki tua dan rombongan medic kami yang bersolat di masjid tersebut. Semasa kami sedang mengedarkan Quran, seorang pemuda yang mulutnya berbau arak bir meminta senaskah Quran untuk dibakar buat memanaskan rumah beliau (Bandar tersebut dikelilingi hutan )

Oleh yang demikian tidak mungkin tiada cukup bekalan kayu untuk bahan api buat memanaskan rumah. Setelah membuat lawatan ke kawasan lain di Kosova, kami lihat kebanyakan pembunuhan serta kemusnahan harta benda kaum Muslimin berlaku di kawasan utara Kosova dimana masjid-masjid jarang kelihatan walau pun majoriti penduduk terdiri dari orang Islam.

Bukan niat saya hendak menjatuhkan air muka saudara-saudari Islam kita di Kosova, tetapi untuk mengingatkan kita semua kepada pengajaran dan iktibar di Kosova agar kita tidak melakukan kesilapan yang sama.

Seorang lelaki tua yang kami temui, yang anak lelakinya telah dibunuh dan rumahnya dibakar, telah meminta kami memberitahu umat Islam yang lain apa yang sebenarnya telah berlaku..Oleh itu saya hanya menyampaikan apa yang diamanahkan oleh orang tua itu.

Navahi juga memberitahu kami mengenai situasi di Turkey . Datok beliau kerap ke Turkey kerana ramai rakan kenalan disana. Turkey, bukannya negara Islam, walau pun menonjolkan imej sedemikian. Turkey diperintah golongan sekular yang ekstremis dalam fahaman bahawa agama Islam tiada kena mengena langsung dengan pemerintahan negara. Ini merupakan ideologi kebanyakan orang-orang Islam moden masakini. Mereka mendakwa Islam dan politik itu berasingan dan tidak boleh di campur.

Golongan sekular Turkey pernah berkata urusan pentadbiran negara hendaklah jangan "tercemar" oleh ajaran Islam (seolah-olah politik itu suci dan Islam itu kotor). Mereka mendakwa Islam itu perlu disekat amalannya kepada masjid dan rumah-rumah sahaja, dan dilarang digunakan di Parlimen, mahkamah dan sebagainya. Pemerintah sekular Turkey menganggap hukum-hukum Syariah itu kuno dan purba, hanya sesuai bagi puak-puak Arab zaman purba yang hidup di gurun dan menunggang unta.

Bagi golongan sekular Turkey , undang-undang Syariah tidak lagi sesuai bagi masyarakat bertamadun serba moden masakini, iaitu di zaman kereta, komputer dan internet, pro-kebebasan dan hak asasi manusia. Hukuman rejam ke atas penzina dan potong tangan yang mencuri dianggap oleh puak sekular Turkey sebagai kejam dan tindakan orang-orang yang tidak bertamadun, dan dengan demikian tidak lagi sesuai dilaksanakan.

Tidak terlintaskah kepada mereka bahawa mereka berlaku syirik terhadap Allah SWT. TIDAK KAH SEMUA INI SAMA DENGAN KEADAAN KITA? Wanita di Turkey dilarang berhijab / bertudung menutup aurat. Usaha untuk mempelajari agama Islam dijadikan perkara yang susah oleh kerajaan Turkey. Pihak berkuasa yang sangat menindas Islam adalah tentera Turkey . Navahi mengatakan anggota tentera yang ditangkap mengerjakan solat dikenakan 'court marshal' (adalah suatu kesalahan mengikut peraturan tentera Turkey untuk mengerjakan solat).

Saya menerima e-mail beberapa hari sebelum berlaku gempa bumi yang dahsyat di Turkey baru-baru ini. Beberapa hari sebelum berlaku gempa bumi tersebut, Jeneral-Jeneral tentera Turkey mengadakan temasya keraian (party) di apartmen peranginan mereka di pantai Mediterranean . Mereka mengundang perempuan jalang dari Israel dan telah bersukaria sakan, meminum arak dan berzina. Seterusnya Jeneral-Jeneral tersebut telah memanggil seorang anggota pangkat bawahan untuk membaca Al-Quran sambil mereka bersukaria, mabuk dan berzina.

Anggota pangkat bawahan enggan dan takut berbuat demikian, lalu seorang Jeneral merampas Al-Quran itu dan memijak-mijak Al-Quran itu sambil mencabar, "Mana dia Allah untuk selamatkan Quran ini". Mereka semua ketawa terbahak-bahak. Anggota tentera pangkat bawahan telah melihat suatu cahaya berwarna merah samar memancar di horizon laut. Beliau ketakutan lalu melarikan diri keluar dari apartmen Jeneral-Jeneral itu. Sejurus kemudian satu ombak yang begitu tinggi melanda pantai dan menelan apartmen dengan Jeneral-Jeneral Turkey tersebut ke dalam laut. Yang berlaku sebijik semacam salah satu bala balasan

Di Palestine, saya terdengar dari seseorang di sana bahawa seorang Yahudi pernah berkata kepada seorang Arab, "Kami Yahudi tidak takut dan gentar selagi kami tidak melihat bilangan kaum Muslimin yang menunaikan solat fajar berjemaah di masjid sama dengan bilangan kaum Muslimin yang menetap di dalam qariah."

Di Bosnia, kebanyakan orang Islam telah membelakangkan agama mereka sebelum berlakunya pembunuhan massacre di sana. Mereka telah meniru cara hidup Eropah kafir. Zina, arak begitu berleluasa, dan perkahwinan antara Kristian dan Islam (secara murtad) dibenarkan. Orang Islam yang menjaga keimanan mereka terlalu sedikit bilangan mereka berbanding dengan yang memilih hidup dalam keadaan kejahilan moden dan kesesatan. Saudara-saudari Islam, ini hanyalah contoh-contoh kemungkaran dan keingkaran.

Sekali lagi ditegaskan bukan niat saya mengaibkan mereka, tetapi suatu iktibar perlu di ambil. Saya pasti sudah jelas bagi anda semua SEBAB SEBENAR berlakunya bala bencana dan tragedi yang dahsyat tersebut.
Seperti firman Allah SWT di dalam Al-Quran (terjemahan) : yang bermaksud "Janganlah kamu jadikan seruan Rasul di antara kamu seperti panggillan sebahagian kamu kepada sebahagian yang lain. Sesungguhnya Allah telah mengetahui orang-orang yang beransur-ansur pergi di antara kamu dengan berlindung (kepada kawannya), maka hendaklah orang-orang yang menyalahi perintah Rasul takut akan ditimpa ujian atau ditimpa azab yang pedih." (Surah An Nuur Ayat 63).

Dan di dalam satu lagi ayat Allah berfirman (terjemahan) :yang bermaksud "Maka tatkala mereka membuat Kami murka, Kami menghukum mereka lalu kami tenggelamkan mereka semuanya (di laut)". ( Surah Az Zukhruf Ayat 55)
Amaran-amaran di dalam Al-Quran itu sangat jelas. Dan Allah SWT tetap tidak akan mungkir janjiNya. Bukankah mereka ini (Bosnia , Kosovo , Turkey) telah tidak mematuhi perintah Allah dan RasulNya? Bukankah mereka telah mencabar Allah SWT? Adalah perkara mudah bagi Allah SWT menimpakan azab ke atas kita atau mengadakan dugaan bagi kita kerana Allah Maha Berkuasa atas segalanya.

Bala dari Allah SWT itu kalau tidak dalam bentuk pembunuhan, Allah SWT boleh turunkan bala itu sebagai wabak penyakit, ribut, taufan, gempa bumi dan banjir yang dahsyat seperti yang telah difirmankanNya didalam Al-Quran. Jangan pula kita mempersoalkan sifat Allah SWT yang maha pengasih, maha pengampun lagi maha adil kerana telah mengizinkan berlakunya pembunuhan massacre ke atas orang-orang Islam dan kanak-kanak itu. Rahmat Allah SWT tetap ujud walau pun kita tidak dapat mengamatinya.

Misalnya, sesetengah yang dibunuh itu mungkin orang Islam yang lemah keimanan mereka, telah melakukan banyak dosa dan sekiranya mereka mati secara biasa bukan mati syahid, sudah pasti tempat bagi mereka adalah api neraka. Wallahu 'alam. Dan kanak-kanak yang terbunuh itu sebenarnya terselamat dari alam sekeliling yang berupa jahiliyah moden yang boleh merosakkan mereka dan mungkin apabila mereka dewasa kelak, mereka akan murtad atau berlaku syirik atau hidup bergelumang dengan dosa.
Tetapi Allah SWT telah mengambil mereka kembali dari dunia di waktu mereka kecil lagi, dan dengan itu mereka terselamat dari membuat dosa, dan Insya Allah akan masuk syurga di akhirat nanti, dan sayugia diingatkan akhirat itu adalah kehidupan buat selama-lamanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan