Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Rabu, 22 September 2010

Ulam Kampung Dulu-Dulu....

Orang Melayu kalau makan nasi mesti ada ulam dan sayur. Ulam adalah tumbuhan yang kita makan secara mentah-mentah atau dicelur manakala sayur kita akan masak dulu sama ada sayur lemak, goreng, lemak bercili dsb.Amat baik untuk kesihatan masing-masing.Sebab itu kita lihat orangtua dahulu badan...sihat segar ja..

Sememangnya best la ulam-ulam dan sayur2 kampung kita waktu dulu-dulu kita makan.Apa yang menambahkan kebaikannya adalah kesemua ulam dan sayur kita perolehi yang mudah didapati dibelakang rumah kita atau disekeliling kampung kita. Main petik atau ketu ja.Kalau kat belukar atau hutan2 kecil kena thrill la skit mencarinya.


Bunga Ulam Raja

Nama pun dah cantik. Semua orang boleh makan bukan raja sahaja. Ulam nii cicah dengan sambal tempoyak puuih terangkat . Yang syoknya dia ada aroma yang tersendiri.Pakar kesihatan menyatakan ulam ini boleh membersihkan darah dan memperkuatkan tulang



Sayur daun Kaduk
Khasiatnya memperkuatkan tulang

Ulam nii biasnya dibuat masak lemak ataupun nasi kerabu. Nak makan begitu saja pun no problem

Rebung...masak lemak atau gulai daging.


Ubi rebong yang telah dibersihkan

Semasa saya bertugas di kuala kangsar emak angkat saya selalu menghidangkan masakan ini tetapi saya tak begitu menggemarinya...ada bau sikit dan tidak sesuai dengan citarasa saya

Daun Pegaga
Keistemewaannya dapat menguncupkan rahim. Untuk awet muda,melancarkan aliran darah,untuk pertumbuhan rambut dan menguatkan gigi.

Ulam Selum @ ulam silum
Khasiatnya adalah memmberi tenaga dalaman khususnya bagi lelaki


Pucuk betik rebus makan dengan sambal belimbing mentah sedikit pahit tapi terangkat.tak jumpa jual kat mana-mana restoren...makanan klasik tau..khasiat pucuk betik dapat membantu sistem penghadaman

Ulam-ulam ini tak payah ulas..semua dah tahu. Tapi sambal belacan tu kalau cili padi alamat berdengung telinga

[kerdas.jpg]
Kerdas @ Geduak

Yang ini kalau hangpa makan jangan duduk dekat aku,terlepas bom angin boleh pengsan oo
Busuk-busukpun rasanya lemak..pembuka selera makan.Khasiatnya baik untuk buah pinggang,memperbaiki pembuangan air kecil dan memperkuatkan tulang

Terung pipit
1. Mengubati sakit kepala
2. Mengubati sengal-sengal badan
3. Taun dan cirit-birit
4. Mengurangkan demam panas
5. Merawat buasir
caranya: daunnya dijadikan pes dan lotion
6. Merawat tumit kaki yang pecah
caranya: akarnya ditumbuk dan ditempelkan pada bahagian
yang berkenaan.
7. Menurunkan tekanan darah tinggi

Buah Putat
Rasanya kelat,khasiatnya dapat mencegah pening dan darah tinggi, membersihkan darah dan menguncupkan rahim

Pucuk gajus khasiatnya membersihkan darah


Khasiat petai mengurangkan kencing manis,darah tinggi,kembung perut,membersihkan usus dari kolestrol

Kalau kepala suka pening atau migrin rajin-rajinlah makan ulam ini Pucuk Mengkudu. Hanya orang yang tahan pahit sahaja sanggup makan

Ini adalah sebahagiam dari ulaman yang dapat dicatatkan.Sesungguhnya terdapat 120 jenis lagi ulaman yang terdapat di Malaysia.
Di Malaysia lebih daripada 120 jenis tumbuhan telah
dimakan sebagai ulam yang terdiri daripada pe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan