Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Selasa, 14 September 2010

Kompaun RM500 tak tutup aurat.ANGGOTA penguat kuasa MPKB-BRI memeriksa peniaga
dan pembantu kedai yang tidak menutup aurat
di Pasar Borong Wakaf Che Yeh, Kota Bharu malam kelmarin.[/quote]

KOTA BHARU - Seramai 15 peniaga dan pekerja wanita beragama Islam di Pasar Borong Wakaf Che Yeh di sini dikenakan kompaun RM500 oleh Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) pada operasi tutup aurat di sini malam kelmarin.

Penolong Pengarah Jabatan Pembangunan Islam MPKB-BRI, Wan Sharafi Wan Mustafa berkata, mereka dikenakan tindakan tersebut kerana berpakaian tidak menutup aurat dengan sempurna.

Menurutnya, tindakan tersebut diambil mengikut Undang-undang Kecil Trade Perniagaan MPKB-BRI 1986 (pindaan 2002).

Jelas beliau, penguatkuasaan larangan mendedah aurat itu dikenakan kepada golongan peniaga yang menjalankan aktiviti perniagaan mereka di bandar ini tanpa mengira waktu.

"Operasi itu diadakan selepas mendapati ramai peniaga dan pekerja wanita beragama Islam tidak menutup aurat walaupun pekeliling bertajuk Arahan Mematuhi Etika Berpakaian telah dikeluarkan sebelum ini," katanya.

Mereka yang dikenakan tindakan itu didapati tidak memakai tudung kepala, memakai kemeja-T berlengan pendek dan ketat serta berseluar panjang ketat.Islam menjaga,agama,keturunan ,harta dan nyawa kerana itulah syariat Islam perlu ditegakkan, Untuk mengubah kemungkaran tidak semestinya dengan lidah sahaja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan