Terimalah seadanya...inilah yg mampu disumbangkan

Jumaat, 29 April 2011

Kulit Tiwadak Goreng...nyaman nya aai

Banyak orang yang bingung dan tidak tahu dengan masakan dari kulit cempedak ini, bahkan ada beberapa kenalan saya yang tidak pernah memakan kulit cempedak goreng merasa ragu-ragu untuk menjamahnya. Tapi bila dah rasa barulah mereka tahu betapa sedapnya kulit cempedak goreng

Kulit cempedak sudah lama dijadikan lauk alternatif bagi orang Banjar, Untuk membuatnya, kulit cempedak dikupas bagian luarnya sehingga tampak putih kemudian dibersihkan. Kemudian dipotong sekra-kira 2 inci biasanya tidak langsung digoreng tetapi harus direndam lebih dulu di dalam air selama beberapa jam. Lamanya merendam tergantung yang punya niat memasak, Lagi lama direndam dengan sedikit garam rasanya lebih enak dan lebih lembut seolah-olah menggigit daging lembut.

Berikut ini resepi sederhana untuk memasak kulit cempedak(Jangan sekali-kali masukkan isi cempedak)i:

Bahan : kulit cempedak yang sudah dibersihkan dan telah direndam beberapa hari.

Minyak masak untuk menggoreng

Bawang merah, bawang putih, Cabai merah/hijau, garam.(Cabai kering dipotong kecil boleh juga digunakan..

Cara membuat :

  • kulit cempedak yang sudah dibersihkan dipotong-potong, besarnya tergantung keinginannya ada yang suka potongan besar ada juga yang kecil-kecil.
  • Panaskan minyak,masukkan kulit cempedak yg telah dipotong kemudia masukkan bawang serta cabai.
  • Pastikan ia benar-benar masak barulah diangkat untuk dihidangkan. Aromanya memang terangkat

Lauk ini boleh dimakan dengan nasi atau pulut. Cubalah resepi ini kalau nak rasa kelainan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan